Неочаквани Литературни маршрути през септември. Калоян Праматаров ще повтори По стъпките

...
Неочаквани Литературни маршрути през септември. Калоян Праматаров ще повтори По стъпките
Коментари Харесай

Неочаквани Литературни маршрути през септември |

Неочаквани Литературни направления през септември. Калоян Праматаров ще повтори „ По стъпките на Синьото момче “, а Зорница Христова е подготвила изцяло нов Детски маршрут.

Септември:

Водещ: Зорница Христова

12 септември | 15:00 ч. | Народен спектакъл „ Иван Вазов “

Водещ: Лора Шумкова

16 септември | 18:30 ч. | Народен спектакъл „ Иван Вазов “

Водещ: Калоян Праматаров

23 септември | 18.30 ч. | площад „ Лъвов мост “

Всички Литературни направления са със свободен достъп, без потребност от авансово записване.

С новия тур на Зорница Христова стартира септемврийската стратегия на. Той ще се организира на 12 септември от 15:00 ч. и началото му ще бъде на фонтана на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ . Значителна част от Детския книжовен маршрут ще бъде отдадена на българския куклен спектакъл. Зорница Христова дава обещание и отговори на въпросите Кой е победил – марионетките или петрушките (куклите за ръка)?; Кои български куклени пиеси са обиколили света? и Как можеш да си направиш самичък кукла за куклен спектакъл? Зорница е преводачка, писателка на детски книги и съосновател на издателство „ Точица “.

Във второто издание на – книжовен теоретик и историк, критик и редактор, продължава своята поредност „ Софийски страници “. През 2020 Лора я обновява и трансформира „ Алхимията на ранения град “ в съществена тематика. На 23 септември от 18:30 ч. с начална точка Народен спектакъл „ Иван Вазов “ , Лора Шумкова ще опише за живота на софиянци през първите години на Втората международна война; за класическия български разказ, който документира това спорно време; за възобновяване на опустошената столица. С помощта на мемоарни свидетелства и литературни фрагменти тя ще приказва за един от най-трудните и най-премълчаваните интервали в новата история на София.

Големият интерес към маршрута „ По стъпките на Синьото момче “, който беше планувано да се организира единствено веднъж, предизвика екипа да провежда още една среща, отдадена на поета Александър Вутимски. Тя ще стартира от площад „ Лъвов мост “ на 23 септември от 18:30 ч. Неин създател и водещ е поетът, преводач от френски и археолог Калоян Праматаров. Сред спирките на неговия роман ще бъдат едни от най-старите хотели в града, домът на Вутимски на ул. „ Раковски “ и Докторска градинка, където той е работил известно време като надзирател. Калоян Праматаров ще ни преведе както през биографията на поета, по този начин и през подтекста на неговото творчество.

В началото на октомври следва и последният Литературен маршрут за този сезон. Този път той ще бъде отдаден на поета и драматург Николай Лилиев, а негов водещ и създател ще бъде писателят и драматург Георги Тенев. В двата края на този маршрут ще бъдат метафоричният и дословният дом на Николай Лилиев – от Народния спектакъл „ Иван Вазов “ до улицата в кв. „ Лозенец “, която през днешния ден носи неговото име.

________________

Литературните направления на Фондация „ Прочети София “ са истории, разказани през особено основани градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци.

Всички Литературни направления са със свободен достъп, без потребност от авансово записване.

Специално внимание е отделено на това да се минава през места, които разрешават хората умерено да съблюдават нужната отдалеченост между тях. Водещите приказват на микрофон, тъй че дистанцията няма да ощети прекарването.

________________

Литературни направления " София " е план на Фондация „ Прочети София “ и се осъществя с поддръжката на Столична община, Програма „ Култура “ за 2020 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР